Het kan de opleiding ook sterker maken wanneer je als groep of als leerhuis een specifieke masterclass of workshop aanbiedt.

Daarom verzorgen we als Tweede Praktijk ook regelmatig een masterclass voor opleiders in een ziekenhuis, consortium of ROC. Dit kan één van de masterclasses uit ons aanbod zijn maar daarnaast hebben we ook specifieke thema’s waarover we een workshop kunnen verzorgen

Masterdag coachen van aios voor supervisoren en mentoren

In deze masterclass gaan we in op het invullen van zowel de supervisorrol als de mentorrol en de dilemma’s die je binnen die rol tegen kan komen, rondom vertrouwen en loyaliteit. Hierbij wordt gewerkt aan de hand van de succesfactoren van coachen en geoefend met coach- en begeleidingstechnieken die behulpzaam kunnen zijn in het superviseren en mentoraat. Ook wordt aandacht besteed aan cultuur- en generatieverschillen en vraagstukken rond veerkracht en werk- privébalans.

Geven van constructieve, kritische feedback

In opleidingssituaties is het van belang om gestructureerd feedback te geven Deze feedback wordt meestal op dezelfde manier gegeven en is gericht op de korte termijn.

Wat door supervisoren regelmatig als lastig ervaren wordt is om wat kritischere feedback te geven, zeker als er door de aios niet om gevraagd wordt of wanneer het allemaal best aardig lijkt te gaan. In deze workshop gaan we aan de slag met   constructieve, kritische feedback, hoe deze gegeven kan worden en er wordt geoefend met variaties in methoden om feedback te geven. 

Deze workshop kan ook door supervisoren en aios samen gevolgd worden.

Werken en opleiden met meerdere generaties

In de zorg werken verschillende generaties met elkaar. We zijn geneigd om vanuit stereotypering wat van elkaar te vinden en praten meer over verschillen dan over overeenkomsten. In deze workshop nemen we je mee in de kwaliteiten van generaties, leer je door een andere bril te kijken naar generaties en ontdek je hoe je generaties met elkaar kunt verbinden. In een serie speelse oefeningen stappen we voorbij algemene clichés en weet je hoe verbinding tussen generaties leidt tot werkplezier en betere zorg.   

Deze workshop wordt bij voorkeur door supervisoren en aios samen gevolgd.

Coachen op werkplezier en balans werk-privé

Aios zitten in een drukke levensfase; werken, in opleiding, een jong gezin. Waar de ene aios dit moeiteloos lijkt te combineren, ervaren andere aios de opleiding als een moeilijke tijd en vallen er ook aios uit.

Hoe begeleid je aios in het combineren en een goede balans te houden tussen werk, opleiding en privé. In deze workshop gaan wij aan de hand van de theorie van het Job-Demands-Resources model, in spelvorm, een aantal van deze dilemma’s bespreken en wordt geoefend met coachmodellen om de aios bij deze dilemma’s te begeleiden.

Diversiteit en begeleiden van aios

De samenleving is divers en de gezondheidszorg ook. Dit betekent een heel gemengde patiëntenpopulatie, qua opvoeding, waarden en normen, etnische achtergrond en religies. Geleidelijk aan wordt ook onze aios-populatie iets diverser, maar dat gaat heel langzaam.

Daarnaast blijkt dat aios met een andere achtergrond het vaak moeilijker hebben om in opleiding te komen en tijdens de opleiding het ook vaker lastig hebben of moeilijkheden ervaren. In deze workshop gaan we aan de slag met opvattingen en overtuigingen die zowel bij opleider en opleidingsgroep als de aios in de weg kunnen zitten. Hoe bespreken we op een niet-oordelende wijze verschillen, hoe gaan we elkaar beter begrijpen en hoe voorkomen we negatieve bias en miscommunicatie bij diversiteitsaspecten. Naast een stuk bewustwording, wordt ook geoefend met verschillende gespreks- en coachmodellen, om inclusiever op te leiden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Mail dan naar info@detweedepraktijk.nl of bel tijdens kantooruren
06 – 50 87 39 50 of 06 – 15 46 35 36